Ved å klikke på "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Send filer

Har kan du overføre store filer til oss på en enkel måte. Det er ingen begrensning i størrelse, og du får kvittering på e-post når filene er overført.
Om du vet hvem filene skal til, vennligst velg mottakeren :)

Hvordan?

I vinduet til høyre kan du laste opp filer til oss ved å trykke på Legg til filer knappen. Du kan velge flere filer på en gang.  Alle filer blir automatisk komprimert slik at overføringen går raskest mulig. Husk å skriv et beskrivede emne da vi sorterer på dette.

Du vil motta en bekreftelse på e-post når vi har lastet ned din fil, på denne måten kan du være sikker på at filen er levert oss.

Vi anbefaler å bruke en oppdatert nettleser, f.eks Chrome.

Teknisk - om farger og PDF

Det kan være mange spørsmål knyttet til hvordan man lager og sender filer til oss på best mulig måte. Her belyser vi noen av de viktigste punktene.

Hvordan lage en trykk-klar PDF

Som ferdig trykk-klar fil mottar vi kun PDF. Det stilles en del krav til en trykkeklar PDF, som man må ta hensyn til når man lager den. De vanligste spørsmålene om dette besvares her.

BILDE OPPLØSNING

Alle monterte bilder bør være 300 dpi. Laveste akseptable oppløsning er 210 dpi. Lavere oppløsning enn dette gir redusert bildekvalitet.

PANTONE OG CMYK

De fleste trykksaker med farger trykkes i CMYK, og ikke i Pantone-farger. Unntak er aksidenstrykksaker som brevark, konvolutter og blanketter – som med fordel kan trykkes i Pantone-farger. Dersom trykksaker inneholder andre farger enn CMYK, må dette oppgis når filen oversendees.

FARGEINNSTILLINGER I ADOBE PROGRAMMENE

I Adobe programmene bør fargestyring stå på «EKH Standard 2008» som du finner her. Denne bruker «ISO Coated v2 300%» som standard CMYK-profil. Dette er en innstilling som tilfredstiller kravene i ISO 12647-2 ved trykk på bestrøket papir.

Ved trykking på ubestrøket papir, må dokumentet tildeles CMYK-profilen «ISO Uncoated».

EKSPORT FRA INDESIGN

Fra InDesign anbefales å eksportere med standardinstilling «PDF/X-4:2008». Merk at du må huske å sette konvertering til CMYK og utfallende på. Det letteste er å laste ned instillingene her og importere disse inn i InDesign. (File>Adobe PDF Preset>Define>Load, velg her filen som ligger pakket inn i zip-filen)

HUSK Å SE OVER PDF-EN

Det kan skje uventede endringer ved eksportering til PDF, så husk å se over PDF-en før den sendes til oss. Dette bør gjøres i Adobe Acrobat. Sjekk spesielt at PDF-en er utfallende, og at brødtekst ligger i sort (separasjons visning).

VÅRE KRAV TIL EN TRYKK-KLAR PDF

 • Minimum 3 mm utfallende.
 • Begynner med side 1, og inneholde alle sider i samme PDF.
 • Består av enkeltsider, ikke oppslag.
 • Alle sider i PDF-en skal ha samme sidestørrelse.
 • Ikke Pantone-farger, med mindre disse skal trykkes som spotfarger.
 • Bilder bør være 300 dpi eller høyere, og aldri under 210 dpi i 100 %.
 • Bilder skal være i CMYK eller gråtone.

Riktige fargeinnstillinger

Hvilken fargeprofil som brukes ved utforming og trykking av en trykksak er avgjørende for om fargene blir riktig. Vi trykker i henhold til ISO 12647-2 som definerer fem papirtyper. I praksis betyr dette at hvis du utformer en trykksak, må profilene som brukes samsvare med papiret som det trykkes på.

CMYK-profilen som brukes, har to hensikter. Den første og viktigste er å konvertere riktig fra RGB til CMYK slik at trykket blir riktig. Den andre er å vise CMYK bildet riktig på skjerm.

Disse profilene er i henhold til internasjonal standard, og kan brukes mot alle trykkerier som trykker etter ISO 12647-2.

I hovedsak trenger du to CMYK-profiler når det trykkes hos oss:

 • ISO Coated v2 300%
 • ISO Uncoated 47L 270%

ISO Coated v2 300% brukes når man trykker på bestrøket papir. Dette er den aller mest vanlige papirtypen, og bør være standfard profil. Eksempler på bestrøkne papirtyper er Silk, Gloss og G-Print.

ISO Uncoated brukes på ubestrøkne papirkvaliteter. Eksempler på ubestrøkne papirtyper er Highland, Scandia 2000 og Edixion.

Ta gjerne kontakt med oss ved usikkerhet knyttet til fargeprofiler, så hjelper vi deg gjerne.

LAST NED FARGEPROFILER

Her kan du laste ICC-profiler og innstillingsfil til Adobe programmene. Disse filene legges så i riktig mappe i henhold til hva som står under.

Etter at filene er lagt inn i riktig mappe, må du passe på å bruke riktig profil når du CMYK-er filene. Dette gjelder både InDesign og Photoshop.

Vi anbefaler å sette innstillingen under ColorSettings i Adobe Bridge til «EKH Standard 2008». Da blir all fargebehandlig utført i henhold til standard i alle Adobe programmene.

Last ned profilene her (4,5 Mb)

Installasjon av fargeprofiler for Windows Vista / 7 / 10

ICC-fil
C:\Windows\system32\spool\drivers\color

CSF-fil
C:\Brukere\[Bruker]\Appdata\Roaming\Adobe\Color\Settings

Installasjon av fargeprofiler for Windows XP

ICC-fil
C:\Windows\system32\spool\drivers\color

CSF-fil
C:\Documents and settings\(Bruker)\Programdata\Adobe\Color\Settings

Installasjon av fargeprofiler for Mac OS X

ICC-fil
Mac HD > Bibliotek > ColorSync > Profiles

CSF-fil
Mac HD > Bibliotek > Application Support > Adobe > Color > Settings

Miljø i fokus

EKH Grafisk skal alltid sette grønne fotavtrykk. Derfor kjøper vi kortreist papir av de kvalitetene det går aller mest av. Vårt miljøengasjament bidrar også til grønnere fotavtrykk for deg som kunde.

Miljøfyrtårn

Vi er sertifisert som Miljøfyrtårn. Dette er et anerkjent og effektivt verktøy for sertifisering og miljøledelse, som hjelper oss å lykkes med grønn omstilling.

Vårt viktigste bidrag for miljøet er å levere produkter med lang levetid. Skiltene våre produseres i aluminium som pulverlakkeres. Dette er en miljøvennlig behandling som er fri for løsemidler og gir en svært slitesterk overflate. Selv ved skader eller mange års slitasje er det ofte hensiktsmessig å reparere skiltet eller gjenbruke komponentene. Ved endt levetid blir
komponentene levert til gjenvinning.

Vi arbeider kontinuerlig med å utvikle vår miljøpolicy og redusere klimaavtrykket vårt. Under kan du lese om noen av de interne tiltakene våre:

 • Vi har moderne produksjonslokaler med lavenergiløsninger som varmegjenvinning, strømsparingstiltak, innkjøp av sertifisert grønn strøm og el-varebil.
 • Vi er opptatt av å minimere svinn og å gjenbruke materialer når det er mulig.
 • Kildesortering og gjenbruk av emballasje.
 • Innkjøpspolicy: Våre største underleverandører er lokale bedrifter. Da kan vi sørge for kortest mulig transport og minst mulig miljøpåvirkning, og positive ringvirkninger i lokalsamfunnet.
 • I printavdelingen benytter vi kun miljøvennlig toner. Plakatprint til skiltene våre blir utelukkende printet på folie fra 3M, som har tydelige og ambisiøse klimamål. Vi informerer også kundene våre om muligheten for å benytte PVC-fri folie fra 3M.
 • Vi bruker klimanøytral frakt i størst mulig grad.
 • Vi sørger for minst mulig inngrep i naturen ved montering av skiltene våre.

Trykt i norge

EKH Grafisk er stolt medlem av «Trykt i Norge».

Merket symboliserer stoltheten ved å lage og benytte norsk kvalitetstrykk.

Vi bidrar til norske og lokale arbeidsplasser, skatteinntekter til kommunen din og korte avstander som betyr mindre frakt og klimabelastninger.

Fordeler for deg som kjøper trykksaker:
 • Du bidrar til å beholde lokale arbeidsplasser.
 • Du viser kunder og ansatte at du setter pris på godt norsk håndverk.
 • Du kan være trygg på at bedriften virkelig kan faget sitt; førtrykk, trykking og ferdiggjøring.
 • Du slipper språklige eller geografiske utfordringer og misforståelser.

Les mer om Trykt i Norge på tryktinorge.no