Ved å klikke på "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
Sist oppdatert
26/10/2023

Vår historie

En oversikt over den imponerende historien til EKH Grafisk, fra våre tidlige dager til nylige prestasjoner og fusjoner.

skrevet av
Berit Breistrand
Marked- og prosjektansvarlig
beritb@ekh.no

Starten på eventyret

Det hele begynte med Eivind Kristian Hansen, en moldegutt som startet sin karriere i typografi i 1883 ved Romsdals Budstikke som 16-åring. I 1892 drev han Romsdals Budstikkes trykkeri under eget navn, E.K. Hansens trykkeri. Men det var 16. april 1898, da han etablerte sitt eget aksidenstrykkeri, at vår historie virkelig begynte.

Eivind Kristian Hansen

Eivind var en ekte moldenser, født og oppvokst i Molde, og hans navn lever videre i firmaet vårt, nå kjent som EKH Grafisk. Dette var en periode med mange viktige hendelser i Norge, inkludert innføring av allmenn stemmerett for menn og senere for kvinner.

Det var også en tid med økende industriell aktivitet i Molde, som EKH Grafisk var en del av.

Første annonse

Det var generelt gode tider i Molde på slutten av 1800-tallet, godt sildefiske førte til mye aktivitet. Myrabakken var full av håndverkere. Det var smed, snekker, vever, skredder, garver og maler, og ellers arbeidsfolk av ulikt slag. Midt opp i dette bodde Eivind Kristian Hansen.

16. april 1898 ble det oppstart

EKH Grafisk ble grunnlagt samtidig med at det ble allmenn stemmerett i Norge for menn over 25 år, året etter Einar Gerhardsen ble født, fem år etter at Hurtigruta hadde seilt sin første tur langs norskekysten og var vitne til at norske kvinner endelig fikk stemmerett i 1913. EKH Grafisk var tilstede da den første industrien kom til Molde mellom 1900 og 1910. Bedriften har stått igjennom unionsoppløsningen i 1905 og opplevd seiersrusen da Norge ble et fritt og uavhengig land.

16.04.1898_01 (002)
Foto av Romsdals Budstikke 16. April 1898 (fra Romsdalsmuseets arkiv).

I løpet av de første 125 årene ekh grafisk har eksistert, har firmaet hatt flere navn:

 • E.K.Hansen trykkeri
 • E.K.Hansen bok- og aksidenstrykkeri
 • E.K.Hansen trykkeri eftf.
 • E.K.Hansen trykkeri Eftf – Aasgård & Sønn
 • EKH trykk as
 • EKH design-trykk-web
 • EKH Grafisk AS

Den første klisjèen

For å kunne gjengi et fotografi på trykk, måtte man ha en klisjè. Disse ble framstilt ved etsing i spesielle klisjèantalter, og bildet måtte gjerne sendes vekk. Bruk av bilder ble derfor kostbart. Det eldste bildet som er registrert fra EKH er et postkort fra 1905. (Molde fra Sandveien)

Molde fra Sandveien
En klisjé brukt på EKH Grafisk. Klisjeene ble produsert på egne klisjeanstalter. Denne er produsert i Trondheim av Hagen.

Frode Hagen finner klisje på EKH som faren har laget (2)

E.K. Hansen på flyttefot

De første årene flyttet trykkeriet flere ganger. Oppstarten var i Madam Ugelstads gård (omtrent der U Aandahls er i dag). Men der ble de ikke lenge. De hadde tre adresser på fem år. Men i 1903 flyttet de til Myrabakken, og ble her i 7 år.

I 1910 var trykkeriet atter på flyttefot, og havnet i Hogerhagen, øst for elva. Holgerhagen var en oase nederst i Olsmedbakken. Samtidig ser man ut fra regnskapet at Hansen antagelig eide og pusset opp barndomsheimen i Myabakken. Dit flyttet trykkeriet igjen etter bybrannen i 1916.(Da lå fem av trykkeriene i Molde i aske, bortsett fra H:G. Dahls)

Hard konkurranse

Også i begynnelse på 1900-tallet var det hard konkurranse i trykkeribransjen. Eivind Kristian Hansen hadde ingen ansatte, og var alene i firmaet. I 1906 organiserte trykkeriarbeiderne seg i Molde typografiske forening. Det meldte seg 6 medlemmer, i 1913 var det 9 medlemmer. Ukelønna var på kr 24,- med 48 timers uke. Dette gir ei årslønn på kr 1.248,- Skattelista fra 1914-15 viser at E.K. Hansen ikke tjente mere enn avistypografene. Dette er samme året som kvinner får stemmerett i Norge.

21. januar 1916 ble 1/3 av Molde lagt i aske. Trykkeriet ble slukt av flammene. Husnøden var stor, og E.K.Hansen valgte å grave ut kjeller i familiens bolighus, og innrede trykkeri der. (timelønna var 65 øre). Rimelige lokaler var sikra. Her ble trykkeriet i mange år.

Hardt arbeid

Det var arbeidet ved settekassene og trykkmaskinen som skapte firmaet. Oppdraga var få, og trykkeria mange. Prisene var sterkt presset. Godt håndverk var ikke nok. Det måtte lange arbeidsdager til. De harde 20-årene var tøffe i trykkeribransjen også. Det var konflikter og arbeidsledighet. Trykkeriforeningen klaget over at det var for mange små trykkerier av typen «familiebedrifter» «hvor far og sønn prøver å holde det gående».  E.K.hansen trykkeri var et typisk eksempel på dette.

Friluftsliv

Både Eivind Kristian Hansen og sønnen Alf Hansen var ivrige friluftsmennesker. Når arbeidstiden var slutt kl 19.00 på lørdags kveld, tok E.K.Hansen gjerne fiskestanga og gikk på sine ben innover Fannestranda, til Krohnbakken, opp Årødalsvegen og inn i Skarvatnet på fisketur. Hansen elsket friluftslivet og fjellet.  Han hadde hytte bak Varden på en værhard knaus, og mange mente det var her han hentet det gode humøret som alltid lyste av ham. Og bak hytten lå høyfjellet …

Faste kunder

I 1921 fikk E.K.Hansen en ny trofast kunde. Romsdal Sogelag satset friskt med farge på omslag. Dette var avansert i den tiden, og kostbart. Neste gang det ble trykt fargebilde i boka, var i 1925.

Romsdal Sogelag er fortsatt kunde hos oss.

Bjørn og Molde Byleksiskon
Bildet er fra 2021 da Romsdal Sogelag fikk produsert Molde Byleksikon. Sogelagets leder Bjørn Austigard sjekker bøkene som har ankommet fra Bokbinder Johnsen i Skien.

September 1934 døde plutselig Eivind Kristian Hansen. (hjerteslag). Sønnen Alf Hansen måtte ta over. I de nærmeste årene var det Alf og svennen Oskar Moen som drev trykkeriet. I 1937 begynte Karl Aasgård som lærling, og disse tre utgjorde arbeidsstokken i mange år. Moen forlot Molde på 1950-tallet.

Arbeidsdagen I 1937 (da Karl Aasgård begynte I lære)

 • Start kl 8.30
 • Kl 13.00-14.30: Middag. (Da gikk han hjem og spiste)
 • Deretter jobb til kl 19.00. (lørdag til kl 15.00)
 • Ikke fri på 17.mai

Svennen fikk gå opp til fru Antoinette og få brødskive og kaffe på formiddag. Det fikk ikke lærlingen. Slik var stilen overalt den gangen.

1937

Trykkeriet holdt til i kjelleren i Myrabakken. Det var 40 m2 med kalde lokaler og vannpress på murene. I regnvær sivet gjørmevatn inn på gulvet. Rotter og mus trivdes godt. Det ble fyrt med ved.

1938

Alf Hansen utvidet til 100m2, Huset ble bygd om og trykkeriet flyttet til 1.etg. De hadde to trykkmaskiner, en A4 maskin drevet med muskelkraft og ei elektrisk hurtigpresse (45x64 cm).

2. Verdenskrig

I april 1940 ble Molde bombet, alle husene i Myrabakken brant ned da sentrum brant, og EKH (som nettopp hadde flyttet til nyoppussede lokaler) mistet alt. Det var ikke til å tenke på å kjøpe nytt!  Aasgård, Hansen og Moen skrudde fra hverandre de gamle maskinene, skrapte vekk glødeskall, smurte opp og fikk maskinene til å hoppe og gå igjen. Det ble bygd brakke oppå de gamle murene, og midtsommers kunne de starte produksjon i brakken med de gamle, ødelagte maskinene. (Når en i ettertid ser trykksaker produsert på den tiden, kan man undre seg over hva kundene var villige til å betale for.)

Flatbombet myrabakke
Myrabakken etter bombingen. Alltid når det buttet skikkelig imot, pleide tidligere eier Øyvind Aasgård å finne trøst i dette bildet. - Det var verre for far hans å komme på jobb denne morgenen i 1940, men firmaet overlevde allikevel

1948

Nytt hus sto ferdig i Myrabakken 8 i 1948. Det ble et ganske typisk hus for sin tid. Butikklokaler i første, trykkeri i andre og fin leilighet i tredje etasje. Etter en del år, flyttet butikken ut, og trykkeriet tok også over første etasje til kontor og kundemottak. Huset i Myrabakken står der fortsatt.

EKHansen trykkeri etter krigen
Huset i Myrabakken slik det ble reist etter krigen.

Alf Hansen flyttet brakka, som de hadde holdt hus i under krigen, til Skaret, og brukte den som hytte.

I gjenreisningstiden ble det økende etterspørsel etter trykksaker, og etter hvert økte bemanningen på EKH. Det var stadig behov for flere fagfolk, men boligmangelen var et problem.

Første kvinne ansatt I 1957

Trykkeribransjen var mannsdominert. Først i 1957 ble det en kvinne på lønningslisten. Det var Martha Svendsen (1902-1987). Hun jobbet som ferdiggjører av trykksaker. Møre og Romsdals første kvinnelige trykker, Gro K Presthus, tok fagbrev på EKH i oktober 1995.

I 50-årene var det mange grafiske bedrifter i Molde. Det som gjorde det mulig å overleve, var at ingen var stor. De var konkurrenter samtidig som de sto sammen i boktrykkerforeningen. I løpet av 60 og 70-tallet var det greie dager, og EKH vokste sakte med sikkert.

Gunnar Tångberg setter opp i bly
Gunnar Tångberg var håndsetter og satte opp trykksaker i bly.

Alf Hansen

Alf Hansen (2. generasjon) var 70 år i 1968, men han ga seg ikke om han var blitt pensjonist. Han tok sin daglige tørn i trykkeriet. Han kom gjerne litt seint på morgenen, men jobbet desto lenger utover kvelden. Spesielt når ferjerutene skulle trykkes, lyste det lenge i andre etasje i Myrabakken 8. Et askebeger med sur pipe og svarte fyrstikker avslørte hvem som hadde stått ved settekassene om kvelden/natta.

Alf Hansen (eier) konsentrerte seg mest om det faglige, så fikk andre ta seg av de administrative, Andre i denne sammenheng, betyr Karl Aasgård, og det skulle bli han som tok over eierskapet i den tradisjonsrike bedriften. Det skjedde 1. januar 1970.

Alf Hansen hadde tidlig overlatt oppgaver som regnskap og betalinger til Karl Aasgård. Når bankgiroene kom, overlot mesteren dette nymotens ting til Aasgård. Pilene pekte oppover, men han hadde gått i en god skole. Det gikk ikke ut noe i utrengsmål.

Alf Hansen og Karl Aasgård
Alf Hansen og Karl Aasgård.

Fra Hansen til Aasgård

I 1969 gikk Alf Hansen plutselig til Karl Aasgård og sa: «Jeg har tenkt å slutte nå. Ikke slik å forstå at jeg ikke vil arbeide mere, men jeg vil ikke ha ansvaret lenger. Du kjøper vel av meg dette trykkeriet, du?». Da det ble snakk om penger sa han: «Du kan ta det med ro. Det må vel en gang komme til uttrykk alle de årene du har arbeidet med meg med så dårlig betaling». Selv om troen på julenissen hadde bleknet med årene, fikk den et stort oppsving da Aasgård noen dager senere, på advokat Wolds kontor, fikk se forslaget til kontrakt. I realiteten var det ei gave, - det var snakk om en liten pensjon.

Karl Aasgård giftet seg senere med Ingrid Horsgård, og de fikk sønnen Øyvind i 1953, og han kjenner vi vel alle: daglig leder, gartner, bud, kontorsjef, og ellers «potet» her på EKH Grafisk. Alf Hansen valgte rett mann til å etterfølge seg.

Ragnar setter opp i trebokstaver
Ragnar Jenset setter opp i tre-fonter.

Første papirleverandørbesøk: Carl Emil Pettersen.

 • 1970 – tallet: Nye tider. En ny generasjon er på vei inn.
 • 1972: Ragnar Jenset begynte på EKH, den andre av den kommende ledergruppa.
 • 1974: Øyvind Aasgård avla svenneprøve som boktrykker, og kommer på lønningslisten på EKH.
 • 1977: Øyvind blir tatt opp som kompanjong, og tar etterutdannelse i offsettrykk i 1979, og har nå tittelen grafisk trykker.
 • 1980-årene: Jentene kommer og Rune Skotheim, den tredje av den kommende lederkvartetten blir ansatt.
 • 1985: Øyvind Aasgård tar over selskapet
Bilde av fasade EKH februar 2023
Lokalene på Årø: På slutten av 80-tallet flytter EKH Trykk ut av Molde sentrum og inn i Eikremsvingen 2A (foto Irina Voscobonic).

1.Januar 1990: ny eierstruktur

Ragnar Jenset, Øyvind aasgård, Rune Skotheim og Lars Sylteseter, eier like mye hver av selskapet som nå er delt I eiendom og drift.

Det skjer store omveltninger og endringer i bransjen. Det kreves stor tilpasningsdyktighet. Digitaliseringen starter. PC og MAC kommer inn. Faggrupper forsvinner, yrker forsvinner.

EKH Grafisk tilpasser seg nye tider. «Alle» kan etter hvert printe selv. Nye løsninger og programmer kommer som gjør menigmann i stand til å lage ene dokumenter.

2000 – tallet

EKH Grafisk begynner å satse på både grafisk design og digitale løsninger

Trykking på Vinge
Fortsatt benyttes gamle trykkmaskiner til enkelte trykksaker og ferdiggjøring. Her er Ståle Jakobsen og Åge Eriksen på Vingene.

EKH Grafisk, Ståle syr bok. (Skonnerten Ideal)
Ståle Jakobsen kan fortsatt kunsten å sy ei bok for hånd (ca 2017).

2004

EKH Grafisk lager sin første nettside. En helt enkel nettside, og uten CMS. Fra og med 2004 ble produksjon av nettsider et viktig satsningsområde, og fra 2005 leverer vi nettsider med egen utviklet CMS. Etter hvert tok vi i bruk CMS made simple som både var enkel å bruke og oppdatere for menigmann, samt at den ikke hadde noen begrensninger for utvikling av skreddersydde løsninger. Fortsatt jobber vi med utvikling, programmering og UX- og webdesign.

2007

EKH Grafisk blir sertifisert med miljømerket Svanen. EKH Grafisk vil ha grønne fotavtrykk. (Dette er samme året som Steve Jobs lanserer den første iPhone, og engasjerte Appletilhengere i EKH, bestiller sin første iPhone fra USA)

2008

EKH Grafisk blir først i Norden med sertifisering i fargestyring. Dette betyr at vi får meget stor kontroll på farger.

2010

EKH Grafisk lager den første fulldigitaliserte boka som er beregnet for lesebrett. Den har linker til informasjon og den er selvfølgelig responsiv (tilpasser seg skjerm som bruker benytter)

2016

EKH Grafisk lanserer løsningen "Steinbyggeren". En egenutviklet løsning for steinindustrien der kunder kan utforme sin egen stein. (https://www.steinbyggeren.no/)

2016

EKH Grafisk blir kåret av Media Motor til å ha den beste nettsiden i sin bransje.

2020

12 mars blir Norge stengt med. Pandemien Covid 19 slår inn over landet. Alle setter på bremsene og alle unødvendige innkjøp utsettes. Det blir hardt.

2020

Tre av eierkvartetten har nå solgt eller selger seg dette året ut av selskapet. Frænatrykk kommer inn på eiersiden.

1. januar 2021

Femte generasjon på vei inn i Selskapet. Kjetil Ingemar Moen kjøper seg opp og får aksjemajoritet. 26. mai 2021 tar Kjetil over som daglig leder på EKH Grafisk.

2022

Kjetil Moen blir eneeier i EKH Grafisk AS, og tar med Fræna Trykk inn i selskapet.

Øyvind Aasgård og Kjetil Moen.

7. februar 2023

Arkeoplan og EKH Grafisk slår seg sammen

7.februar 2023 vedtok styrene i Arkeoplan AS og EKH Grafisk AS å slå selskapene sammen. Arkeoplan AS blir fusjonert inn i EKH Grafisk AS, og alle medarbeidere ble ansatt i EKH Grafisk. Kjetil Moen eier 70% og fortsetter som daglig leder. llerede 9. mars samme år kjøpte eierne av EKH Grafisk bygget i Saturnvegen 1, og målet om å få et felles hjem rykket nærmere.

Sammenslåing 7.2.2023

Alle 19 EKH-ere samlet på brua (2)
Alle ansatte i EKH Grafisk AS pr 1. juni 2023 (+ ei linselus, Lucas fra Polen, tidligere trykker på EKH Grafisk). Foto tatt 3. juni 2023 i Gdansk på jubileumstur /125 år og teambuilding/bli kjent med nye kollegaer).

15. august 2023

EKH Grafisk AS kjøper 100% av Helge Norli AS (skilt og dekor)

Helge Norli selger livsverket sitt etter over 50 års drift. EKH Grafisk kjøper firmaet og fire medarbeidere skifter arbeidsgiver.

Kjetil og Helge Norli (2)

Hvert år markerer vi bursdagen her på EKH Grafisk. Vi feirer!

 • Vi feirer at EKH Grafisk har overlevd flatbombing i 1940, spanskesyken i 1918 og bybrannen i 1916! EKH var her gjennom hele 1. verdenskrig, da kvinner fikk stemmerett (1913), da datamaskinen ble oppfunnet, og da MAC, PC og den første  iPhone kom til Norge.
 • Og sist, vi overlevde Covid 19 med full nedstenging av samfunnet fra 12. mars 2020, og restriksjoner som hang med oss i 20 måneder. Det ble en betydelig nedgang i aktivitet og store endringer i behov.
 • EKH Grafisk er tilpasningsdyktig, vi har muskler og vi er en stayer. I forbindelse med bursdagene titter vi oss raskt tilbake på historien, kjenner oss ikke så helt lite stolte, trekker pusten, gjør noen tilpasninger, og fyker videre inn i framtiden.
PS. Ikke glem å være synlig.
Bursdag på EKH (2)
Bilder fra tidligere bursdager.

123 år bursdag EKH

125 år - bursdag

Har du et spennende prosjekt du har lyst til å sette i gang?

Ta kontakt på 71 20 29 70, send en mail til post@ekh.no eller fyll ut vårt kontaktskjema og la oss seile sammen mot suksess.

Takk, din melding ble sendt! Vi svarer deg så snart som mulig.
Uff da! Noe gikk galt.
Hval - abstrakt ikon